Nemes Máté, pincér

“Már óvodás koromban beöltözve mentem a vendégekhez.”

Édesanyám Siófokon több mint 25 éve működtet egy éttermet, amelyben mondhatom úgy, hogy gyerekkorom óta “dolgozom”. Ez egyben a hobbim is, hiszen imádom csinálni. Szeretem a kihívásokat és mivel tudjuk, hogy nincs két ugyanolyan vendég, így minden nap más és más feladatok elé állít. Óvodás koromban, ahogy vége volt az ovinak, az első dolgom volt az étterembe menni anyuval és azonnal beöltözve mentem a vendégekhez én is. Néha-néha megráncigáltam a szoknyáját, hogy itt vagyok, segíteni akarok a poharakat leszedni, egy-egy tányért kivinni stb… Ezután nem is volt kérdés, hogy mi lesz a hivatásom.

A munkám a hobbim is. Édesanyámnak egyszer sem kellett győzködnie, hogy a pincér és szakács szakmát válasszam a hivatásomnak. Elvégeztem a szakács szakmunkás iskolát is, hiszen úgy gondolom, a két szakma szorosan összefügg és elképzelhetetlen a másik nélkül. Mindezek után Budapesten rendezvényszervező-közgazdászként államvizsgáztam, majd egy catering cégnél is dolgoztam rendezvényszervezőként. Nagyon sok tapasztalatot szereztem ott is egy kiváló légkörű csapatban. Velük mind a mai napig tartom a kapcsolatot. Tavaly pedig pincér mestervizsgát tettem több kollégámmal, amellyel tovább növeltem az ismereteimet.

Még számos dolog van, amit meg kell tanulnom. Azért is képzem magam folyamatosan, hogy a nálunk levő tanulóknak átadhassam a korábban megszerzett ismereteimet és ezzel is segítsem őket a további életük során. Sikernek tekintem, ha egy-egy tanuló levizsgázik, illetve a későbbiekben tovább tudunk együtt dolgozni, hiszen most is jelenlegi, illetve korábbi tanulókból áll a csapatunk. Van olyan kollégám, aki 18 éve kezdett nálunk tanulóként, és azóta is nálunk szorgoskodik és irányítja a többieket. Számomra az jelenti a sikert, ha látom a fejlődést rajtuk, ha látom, hogy érdekli őket, amit csinálnak, s a későbbiekben is lehet rájuk számítani. Nyitott vagyok az új dolgokra, és mint tudjuk, az ember holtáig tanul.

Természetesen az édesanyám a példaképem, Szabó Kornélia, aki a fiatalokat megszégyenítő lendülettel mind a mai napig aktívan dolgozik mindkét üzletünkben. Amit tudok a szakma szépségeiről, azt nagyrészt Édesanyámnak köszönhetem. Fantasztikus, karizmatikus ember, vállalkozó, főnök, munkatárs és barát is egyben. Ha fele olyan sikeres és jó ember leszek, mint ő, akkor jó úton haladok.

A mostani generációnak üzenem: legyenek kitartók, mert lesznek buktatók bőven, de nem szabad feladni. Az akadályokat le kell küzdeni, a problémákat meg kell oldani, hiszen ha valamit igazán akarunk, akkor nincs lehetetlen. Eléggé fiatalon el kell dönteniük, hogy mit szeretnének csinálni és olykor rossz pályát választunk maguknak, de sosem késő változtatni és sikeresnek lenni más területen. Élvezni, szívvel, lélekkel a munkát, elhivatottan tevékenykedni és akkor eléggé motiváltak tudnak maradni.