Pájer-Gubasóczi Renáta, cukrász

Már egészen kicsi lány koromban eldöntöttem, hogy én bizony cukrász leszek. Szívesen és néha bizony akaratosan sertepertéltem anyukám körül a konyhában, és hamar önállóan is elkezdtem sütögetni, nagyon tetszett a dolog, gondoltam, miért is ne lehetnék cukrász?
Máig hiszem, hogy nem döntöttem túl korán. Szüleim is jó ötletnek tartották ezt a választást, támogatták is a döntésemet és a tanulmányaim alatt is mindvégig segítettek, motiváltak, erősítették bennem, hogy sokra lehet vinni. Igazuk lett. Sikerült. Mert a Szakma Sztár Fesztiválon első helyen végeztem, így nem kellett szakmunkás vizsgát tennem, ráadásul két hónappal előbb szereztem bizonyítványt.

Mindig szerettem volna a megszerzett tudásomat, tapasztalataimat átadni másoknak. Úgy hozta a sors, hogy a Széchenyi Szakképző Iskolába kerültem cukrász oktatónak, közben pedig elvégeztem a Budapesti Gazdasági Főiskolán a megfelelő szakoktatói képzést. Úgy gondolom, ez lehetőség és siker is volt egyben! Már a 9. tanévet kezdem meg szeptemberben, az iskolában. Nagyon szeretem, imádom a munkám. Jó érzés átadni a tudást.

Sok embernek sokat köszönhetek. Például volt osztályfőnökömnek, Mihajlovits Róbertnek, aki divatosan szólva meglátta bennem a tehetséget. Példaképeim a nagy cukrász mesterek, Talmácsi Károly, vagy a már elhunyt Pataki János.
A tudást nem elég megszerezni, folyamatosan fejleszteni kell. Ezt teszem én is. Már mestervizsgát is tettem, nyitott és befogadó vagyok. Úgy gondolom, a cukrász szakmára is születni kell, mint bármely más szakmára, de akinek tetszik és egy kis tehetséget érez magában, mindenképpen érdemes ezt a szép hivatást választani. Aki akar és tud dolgozni, az itthon is igen komoly szakmai eredményeket érhet el. Tagadhatatlan: vannak, akik kifejezetten azért tanulnak, hogy külföldön dolgozhassanak. A magyar cukrászképzés sok hírességet adott már a világnak. A szakmaválasztás előtt érdemes sokoldalúan tájékozódni, úgymond jól körül járni a dolgokat, információt gyűjteni a szakma szépségéről, nehézségeiről, s akkor megalapozott döntést hozhatunk.