Finanszírozási tudnivalók

Szakképzési hozzájárulás

A szakképzési hozzájárulás fizetésének teljesítése

Ha a vállalkozásnak, duális képzőhelynek a fentiek szerint nem keletkezik szakképzési hozzájárulási kötelezettsége, akkor nem csökkenti a bruttó kötelezettségét a jogszabályban meghatározott tételekkel, hanem azonnal visszaigénylő pozícióba kerül, azaz a normatívát „lehívhatja”.

Tanulói juttatások

Tanulói juttatások a veszélyhelyzet idején

A tanulót a hatályos tanulószerződés alapján pénzbeli juttatás illeti meg a tanulószerződés aláírásának napjától. Azaz a tanulói pénzbeli juttatás függetlenül attól jár a tanulónak, hogy a járványügyi helyzetben milyen módon szervezik meg átmenetileg a gyakorlati képzést (digitális munkarendű gyakorlati képzés, iskolának átadott gyakorlati képzés, halasztott gyakorlati képzés).

Étkezés, étkezési hozzájárulás

Étkezést vagy étkezési hozzájárulást kell-e adniuk a gazdálkodóknak ott, ahol nem hagyományos keretek között valósul meg a gyakorlati képzés (vagyis digitális munkarendben)?

Az egyéb juttatások, köztük a kedvezményes étkezés a gyakorlati képzéssel összefüggésben járnak, nem a tanulószerződés alapján. Tehát normál munkarendben megvalósuló gyakorlati képzés esetén céljuk a tanuló gyakorlat alatti esetleges utazásának (útiköltség-térítés), biztonságának (munkaruha, egyéni védőfelszerelés – védőruha), higiéniájának (tisztálkodási eszköz) és a gyakorlat ideje alatti étkezésének biztosítása. Ezen juttatások csak a ténylegesen megvalósuló gyakorlat kapcsán értelmezhetőek. A gyakorlati képzőhelyen történő fizikai megjelenés hiányában (digitális munkarend, iskola átveszi a tanulót), a gyakorlati képzéssel összefüggésben nem életszerűek, ezért azok biztosításának jelen helyzetben történő elmaradása nem tekinthető a tanulószerződésből eredő kötelezettség nem teljesítésének. (Azonban ez nem vonatkozik a tanulói pénzbeli juttatásra!)

Juttatások járulékvonzata

Az MKIK vezetősége elkötelezett amellett, hogy a szociális hozzájárulási adó (szochó) kedvezményt a tanulószerződésekre is kiterjessze a kormány, ezt az MKIK javaslatcsomagja már tartalmazza.